Nakon pada velike količine " />
Donosimo vam fotografije snježne mećave koja je pogodila područje općine Gračac u nedjelju, 26. veljače 2023. - Općinsko društvo Crvenog križa Gračac
Disable Preloader

Obavijesti

Nakon pada velike količine snijega u kratkom vremenskom razdoblju i aktivacije Stožera civilne zaštite Općine Gračac sve dežurne službe pravovremeno su reagirale na novonastalu situaciju. Otvorena su tri prihvatna centra (KIC Napredak i školske dvorane Osnovne škole Nikole Tesle Gračac i Srednje škole Gračac) za sve osobe koje su se u tom trenutku našle u mećavi te nisu mogle nastaviti put do svojeg odredišta. U prihvatnim centrima smješteno je tristotinjak osoba, dok se procjenjuje da je broj osoba koje su se našle u mećavi prelazio i brojku od petsto osoba.


Općinsko društvo Crvenog križa Gračac osiguralo je vreće za spavanje, madrace i deke za osobe smještene u prihvatnim centrima, a u suradnji sa Općinom Gračac, Stožerom civilne zaštite Općine Gračac i volonterima podijeljena je hrana, voda, mlijeko i topli napitci. Članovi ODCK Gračac i volonteri cijelu noć su bili na raspolaganju osobama smještenim u prihvatnim kapacitetima, kao i Općinski načelnik Općine Gračac Robert Juko.


Pojedini su pronašli privatni smještaj i smještaj u ugostiteljskim objektima koji su radili cijelu noć, a svoja vrata otvorio je i Župni ured u Gračacu i veliki broj velikodušnih sumještana koji su imali slobodnog mjesta u svojim domovima. Neki su pak birali noć provesti u svojim automobilima u nadi da će ceste uskoro biti otvorene.


Kroz jutro se situacija smirila te su se prihvatni centri počeli postupno prazniti ovisno o cestovnim pravcima koji su u tom trenutku bili otvoreni. Dobrom koordinacijom svih zimskih službi za čišćenje cesta i djelatnika Postaje granične policije Gračac, ljudima je osiguran siguran prolaz na putu do njihovih odredišta. U smještajnim kapacitetima ostala je još jedna obitelj koju smo ispratili sljedeće jutro na put u Zagreb.


Nekoliko intervencija na terenu imali su i timovi Hrvatske gorske službe spašavanja koji su stizali iz nekoliko dijelova Hrvatske i ovim putem im se zahvaljujemo na odličnoj suradnji.


Hvala svima koji su na neki način doprinijeli u ublažavanju posljedica ove snježne mećave, svima prethodno spomenutim u ovom tekstu, a posebno velikom broju volontera koji su se sami javljali i stavili na raspolaganje za sve potrebno.
Natrag

Hvala Vam
što donirate!

I male donacije puno znače!

Kako donirati?
scroll to top